«Αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι όλες πλέον οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα εφόσον οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν εκτροχιάσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Εστιάζοντας λοιπόν στις μεταγραφές των φοιτητών, συνειδητοποιούμε ότι αποτελεί αντικείμενο μεγάλου προβληματισμού για το σύνολο της κοινωνίας και των ελληνικών οικογενειών. Η τροποποίηση ή η αλλαγή του νόμου για τις μεταγραφές θα ανακούφιζε εν μέρει τα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη της οικογένειας.
Παρατηρούμε ότι δικαίωμα μεταγραφής αποκτούν - ειδικά και μόνο για φέτος οι φοιτητές που εισήχθησαν λόγω της οικονομικής κρίσης, αποκλείοντας αυτούς των παλαιότερων ετών αλλά και αυτών που πρόκειται να εισαχθούν.
Όσον αφορά το εισοδηματικό κριτήριο για τον δυνητικά δικαιούχο και των μελών της οικογένειας του, διαπιστώνουμε ότι το όριο των 6000 ευρώ που θέτει η συγκυβέρνηση είναι μη συμβατό με τα σημερινά δεδομένα αφού είναι χαμηλότερο και από το όριο της φτώχειας.
Με την τροπολογία αυτή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγεται το κατά κεφαλήν εισόδημα ως κριτήριο μετεγγραφής των υποψηφίων. Το γεγονός αυτό, θέτει τους πολύτεκνους εκτός των προβλέψεων ουσιαστικά.
Οι πολύτεκνες οικογένειες θα έπρεπε να κάνουν χρήση του δικαιώματος μετεγγραφής χωρίς περιορισμό και μόνο με την πολυτεκνική ιδιότητα.
Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να διευρυνθούν στις τρίτεκνες οικογένειες, αφού αδυνατούν να στηρίξουν την φοίτηση δύο ή τριών τέκνων τους.
Όσον αφορά τη κατηγορία των ΑμεΑ, παρατηρούμε ότι για μια ακόμη φορά δεν προστατεύονται με ουσιαστικό τρόπο ούτε οι ίδιοι οι φοιτητές με αναπηρία ούτε οι οικογένειες των φοιτητών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία. Εφαρμόζονται πάλι διατάξεις που κινούνται επιλεκτικά σε ορισμένες κατηγορίες αναπηρίας, και συγκεκριμένα αγνοώντας τις βαριές. Δεν υπάρχει μέριμνα για τους γονείς με σοβαρές και μόνιμες αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.
Αδιαμφισβήτητα οι οικογένειές που έχουν στους κόλπους τους άτομα με αναπηρία βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.
Επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής σε φοιτητή που έχει ο ίδιος αναπηρία ή μέλος της οικογένειας του, άνευ εισοδηματικού κριτηρίου. Οι φοιτητές με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, καθώς και οι φοιτητές που έχουν γονέα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω και ανεξαρτήτως κατηγορίας, να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στο τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
Παράλληλα, προτείνουμε για τους φοιτητές που έχουν αδελφό ή αδελφή, το οποίο είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό 67% και το οποίο φορολογικά επιβαρύνει την οικογένεια του φοιτητή αδελφού και κατοικεί στην οικία και όχι σε ίδρυμα, να έχει το δικαίωμα μετεγγραφής στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Υπάρχουν πραγματικές λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν και να ανακουφίσουν την ελληνική οικογένεια. Μη στερείτε από κάποια παιδιά το όνειρο της εκπαίδευσης και της εξέλιξής τους σε επιστήμονες και πολίτες που μπορούν πραγματικά να προσφέρουν στη χώρα».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου